Sinterklaasfeest Canada van de baan na verbod op Zwarte Piet

In Nederland wordt geprobeerd de eeuwenoude traditie op de erfgoedlijst te krijgen, maar in het Canadese Vancouver (genoemd naar emigranten uit Coevorden) gaat het Sinterklaasfeest niet door, omdat Zwarte Piet niet van de partij mag zijn. Dat is vorige week besloten na klachten over racisme. De Nederlandse gemeenschap vindt dat het feest niet kan bestaan zonder Zwarte Piet.

‘Dat bestaat gewoon niet’, zei organisator Tako Slump op de Nederlandse Wereldomroep. ‘Als we de intocht laten doorgaan met Zwarte Pieten erbij, dan zou de Afrikaans-Canadeese gemeenschap gaan demonstreren.’ Afrikaanse groeperingen zijn tegen de komst van de zwarte hulpjes van Sinterklaas, omdat Zwarte Piet een racistische ondertoon zou hebben. De organisatie besloot daarop dat er geen Zwarte Pieten bij de intocht zouden zijn.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sinterklaasfeest Canada van de baan na verbod op Zwarte Piet

 1. Sinterklaas

  Liefste Kinderen en Beste Grote Mensen,

  ik ban wat oud om dit allemaal te moeten meemaken!
  Maar hier zal ik toch eens wat licht werpen op een schrijnend misverstand wat de ronde gaat de laatste tijd!
  Het was lang geleden en de paus uit Rome, die vond dat de mensen, die met geen stokken van me weg te slaan waren, op een andere manier tot beter gevoelens dienden te komen, dan mij te blijven eren. Zo veranderden ze mijn naam, want ik heet eigenlijk Woen en men viert mij elke week op woensdag! Ik verbleef ook vaak in Woensdrecht, vandaar zijn naam. Leuk, hè? Nou, toen zei die Paus: ik noem hem Sinterklaas nou en dat vonden die bisschoppen allemaal wel best leuk, want, zei die paus er dadelijk achteraan: “binnen euh 500 jaar! is dat geloof dan eindelijk voorgoed verdwenen en de kinderen zullen hem nooit meer vieren” Precies in 1970 werd door de paus van Rome Sinterklaas geschrapt en ik was opeens zogezegd geen heilige meer? Nou, mij best hoor! Ik ben liefst gewoon Sinterklaas en ja, de vrienden mogen Woen zeggen hoor! O ja en mijn Pieten? Nee die zijn helemààl niet zwart! Hoe komen ze daar nou toch bij? Maar er zijn toch nog wel wat schoorstenen in Nederland en Vlaanderen dus worden ze wat zwart van de roet en dan zeg ik wel eens: hé Piet! je ziet helemaal zwart van de roet, je lijkt wel zwarte Piet! Maar goed, ik zal ze zeggen dat ze zich moeten wassen, vooraleer jullie snoep uit te reiken! Ze kunnen dan gewoon Pieten worden genoemd. Wat zeggen jullie daarvan? Maar mag er dan op zijn minst één zwarte Piet bijzijn, omdat die echt zwart is? Ja, hè? Toe maar, jullie zijn toch echt brave kinderen. Enne, niet vergeten en schoentje klaar te zetten met een wortel of zo, voor mijn paard, he? Bedankt!
  Dàààg!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>