Burundi stapt als eerste land officieel uit Internationaal Strafhof

Burundi heeft zich als eerste land officieel teruggetrokken uit de Internationaal Strafhof (ICC). Het hof spreekt zich uit over genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Burundi vindt dat de ICC zich teveel focust op Afrika. Het land maakte vorig jaar al bekend van plan te zijn op te stappen. Gambia en Zuid-Afrika volgden, maar draaiden hun plannen later terug.

Bij het ICC zijn tot nu toe tien zaken onderzocht, waarvan negen tegen voormalig leiders en krijgsheren in Afrika. Vorig jaar trok ook Rusland de steun aan he tStrafhof in. Al had Rusland het verdrag weliswaar ondertekend, het had het nooit geratificeerd, waardoor het ICC nooit rechtsbevoegdheid over Rusland had. Het Strafhof kan alleen bindende uitspraken doen over landen die bij het ICC zijn aangesloten. De VS en China hebben het ICC nooit erkend.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>