Levenslang voor afhakken handen slaven

Acht mensenhandelaren zijn in december in India veroordeeld voor marteling en het afhakken van de rechterhanden van twee mannen die zij tot slaaf probeerden te maken. Alle acht kregen levenslange gevangenisstraf, de langste straffen ooit opgelegd in een zaak van dwangarbeid in India. Met deze veroordelingen komt een einde aan een bijna drie jaar durend proces in één van de meest bloedige zaken van mensenhandel waar mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM) ooit mee te maken kreeg (bron: persbericht).

In december 2013 werd een groep van 14 mannen en vrouwen misleid door handelaren, die probeerden om hen onder dwang te laten werken in een oven voor bakstenen. De groep besefte wat er gebeurde en wist te ontsnappen, maar twee mannen – Dialu en Nilambar – werden al snel opnieuw gevangen genomen. Als straf voor hun ontsnappingspoging werden de mannen bijna een week lang gevangen gehouden, uitgehongerd, getergd en gemarteld. Toen, diep in de nacht, werden de mannen door de handlangers bedreigd en voor de keuze geplaatst: je verliest je hoofd, je rechterbeen of je rechterhand. Hun rechterhanden werden tot bij de pols afgehakt. Dialu dacht: ‘Nu is het moment gekomen dat ik doodga.’

Als door een wonder wisten de mannen opnieuw te ontsnappen en liepen ze verscheidene uren om medische hulp te bereiken. Lokale non-profitorganisaties en media hoorden al snel hun schokkende verhaal en één van de organisaties nam contact op met IJM om hulp. Sindsdien heeft IJM publieke aanklagers ondersteund in de rechtszaak en voorzag IJM in nazorg voor Dialu en Nilambar, zoals medische hulp en een rehabilitatieprogramma om hun families te helpen. De beide mannen voltooiden het nazorgprogramma van IJM in augustus 2016. Helaas overleed Nilambar slechts enkele maanden later plotseling.

De beruchte ‘hand-hak’-zaak kreeg nationale aandacht in India en zorgde zelfs voor een richtlijn van het Hooggerechtshof voor de staat Odisha – waar de misdaden werden gepleegd – om het verweer tegen mensenhandel te verbeteren.  Op 24 december 2016, na jaren van getuigen en wachten, was Dialu aanwezig in de rechtszaal toen de rechter alle acht de verdachten schuldig bevond aan misdrijven waaronder ontvoering, mensenhandel, gedwongen slavenarbeid en poging tot moord en hen tot levenslange gevangenisstraffen veroordeelde. Bijkomende slachtoffervergoedingen zullen de families van Dialu en Nilambar helpen om volledig te herstellen. Hooggeplaatste medewerkers van de rechtbank hopen dat deze zware vonnissen andere criminelen ervan weerhouden om dergelijke afschrikwekkende feiten te plegen tegen de armen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>