Het grote graaien in de voetbalwereld: topje van de ijsberg onthuld?

@Erik Feenstra

Een aantal Europese media, waaronder de NRC, hebben 18,6 miljoen documenten uit de voetbalwereld geanalyseerd, die klokkenluider Football Leaks doorsluisde naar het Duitse weekblad Der Spiegel. Daaruit blijkt dat het grote graaien niet alleen gebeurt in de top van voetbalbonden, maar ook binnen de voetbalwereld zelf. Grote sterren zouden miljoenen voor de belastingdienst hebben verdonkeremaand.

Zo zou de Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo twee jaar geleden 63,5 miljoen euro hebben weggesluisd naar een belastingparadijs, waardoor de belastingdienst 35 miljoen euro misliep, aldus de NRC. Eind 2014 – kort voor de wet werd aangepast – liet de ster van Real Madrid zijn toekomstige salaris van sponsors als Nike en Kentucky Fried Chicken alvast uitbetalen en via twee Ierse bedrijven onderbrengen bij brievenbusfirma’s op de Maagdeneilanden. Daar bestaat geen vennootschapsbelasting. Het geld zou daarna zijn overgemaakt op een Zwitserse bankrekening van Rolando.

In juli werd sterspeler Lionel Messi wegens belastingontduiking in Spanje veroordeeld tot een boete en gevangenisstraf  (die hij niet uit hoefde te zitten). Ook voormalig BC Barcelona spits Samuel Eto kan rekenen op celstraf en een forse boete. Der Spiegel komt naar buiten over belastingperikelen van de Duitse stervoetballer Mesut Özil die bij het Engelse Arsenal speelt, maar eerder net als Ronaldo voor Real Madrid uitkwam. Afgelopen voorjaar zou hij van de Spaanse belastingdienst een aanslag van 2 miljoen euro hebben gekregen en een boete van 790.000. Het is speculeren, maar de onthullingen van de laatste dagen zouden wel eens ‘het topje van de ijsberg’ kunnen zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>