Kerncentrales België: haarscheurtjes waren al tijdens de bouw bekend

De haarscheurtjes in de Belgische kerncentrales bij Tihange (bij Luik) en Doel (bij Antwerpen) waren bij de energiebedrijven al bekend tijdens de bouw van de eerste reactoren in de jaren ’70. Dat meldt Der Spiegel, op basis van notulen van vergaderingen en analyses van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC, die Sylvia Kotting-Uhi van de Duitse Groenen in handen kreeg.

Al in april 1975 werd vastgesteld dat er iets niet goed zat met de drukregelaars. In het gebruikte staal zaten minuscule scheurtjes. Het materiaal had afgekeurd moeten worden. In 2015 werd besloten dat Doel 1 en 2 – de oudste van zeven reactoren in België – tien jaar langer open zouden blijven. De in 2012 ontdekte haarscheurtjes in de centrales van Tihange zouden al in 1976 zijn genoemd in een een vergadering, maar nooit zijn gerapporteerd.

De kerncentrales van Doel en Tihange kamepn regelmatig met problemen, waardoor reactoren buiten bedrijf worden gesteld. Milieuactivisten en burgers pleiten al jaren voor sluiting van de centrales. In juni vormden duizenden mensen een 90 kilometer lange mensenketting tussen he tDuitse Aken en Tihange.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>