Florida: grootste evacuatie ooit in VS vanwege ‘nucleaire orkaan’ Irma

Irma koerst af op Florida. De autoriteiten vrezen voor enorme windsnelheden, hevige stortbuien en metershoge golven: een levensgevaarlijke combinatie. Florida heeft 5,6 miljoen mensen opgeroepen te maken dat ze wegkomen: meer dan een kwart van de totale bevolking, vooral mensen uit de zuidelijke helft die in slecht gebouwde huizen wonen.  ’Onderschat de kracht van de orkaan alstublieft niet’, zei Rick Scott, de gouverneur van Florida. ‘Neem onze waarschuwingen serieus en zoek een veilige plek op.’

De gouverneur noemt Irma de gevaarlijkste en grootste storm die Florida heeft meegemaakt. Een weerkundige waarschuwde dat de orkaan fataal kan zijn voor iedereen die niet vertrekt. De burgemeester van Miami Beach sprak over een ‘nucleaire orkaan: groter, sterker en meedogenlozer dan we ooit hebben gezien.’ Na de enorme ravage op onder meer Sint-Maarten, zwakte Irma af naar de vierde categorie, maar is nu weer naar de hoogste categorie uitgegroeid. Met name bewoners van de kustgebieden lopen gevaar. Eerder gaven de autoriteiten al de opdracht om een half miljoen mensen te evacueren.

In Miami Beach is de wijk langs de stranden als een van de eerste gebieden ontruimd. De meeste bewoners en hotelgasten zijn naar het noorden gevlucht of in schuilkelders ondergebracht. Voor de achterblijvers zit er niets anders op dan nog snel eten en drinken te bemachtigen in de weinige supermarkten die nog open zijn. Brood, Water en benzine zijn al lang niet of nauwelijks nog te krijgen. Volgens de laatste berekeningen komt Irma zondagavond aan land in het zuide nva nFlorida. De koesr van de orkaan lijkt naar het westen op te schuiven: daardoor kan het oog over steden aan de westkust van Florida trekken in plaats van over Miami.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>