Amerikanen in de ban van totale eclips

De Amerikanen zijn in de ban van The All American Total Solar Eclipse: maandag 21 augustus is er een totale zonsverduistering, die met name in Noord-Amerika goed te zien zal zijn. In Nederland zal alleen het begin van een gedeeltelijke eclips te zien zijn, tijdens zonsondergang en dan zo goed als uitsluitend in het westen. Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de zon en de aarde in en houdt het licht van de zon tegen.

Daarvoor moeten aarde, maan en zon op één lijn staan en moet de maan vanaf de aarde net zo groot lijken als de zon. Nog is er elke 18 maanden ergens op de aarde een complete eclips te bewonderen, maar dat aantal zal in de toekomst gestaag afnemen. De maan raakt ieder jaar zo’n 4 centimeter verder van ons verwijderd. Daardoor wordt en de maan vanaf de aarde gezien kleiner en zal over zo’n 600 miljoen jaar niet meer in staat zijn voor een complete zonsverduistering te zorgen.

De totale eclips begint in de VS om 09.05 uur (lokale tijd) op Lincoln Beach in de staat Oregon (aan de westkust), trekt over veertien staten en eindigt 46 minuten later in Charleston – South Carolina aan de oostkust. In een fors deel van Noord-Amerika zal de eclips gedeeltelijk te zien zijn. De naderende eclips is – zoals gewoonlijk - voer voor doemdenkers: het zou het einde der tijden inluiden. Maar dat weerhoudt menigeen er niet van om naar de VS af te reizen om het natuurfenomeen met eigen ogen te kunnen bekijken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>