Zuidpool: enorme ijsberg dreigt af te breken

Een van de grootste uitstulpingen van Antarctica dreigt los te breken: de Larsen Ice Shelf, aan de oostkust van het zuidpoolgebied. Een ijsberg zo groot als de provincie Gelderland – zo’n 5000 vierkante kilometer – zit nog maar amper vast aan het hoofddeel van Antarctica, op het smalste deel nog maar 20 kilometer.

Wetenschappers denken dat afsplitsing geen direct gevolg is van klimaatverandering, maar van geologische ontwikkelingen. Zolang het ijsgevaarte ronddobbert, zal het niveau van de zeespiegel niet stijgen, maar als het zich in meerdere stukken opsplitst, kan de stroom in de oceaan worden versneld en kan het ijs zinken. Daardoor kan de zeespiegel met 10 centimeter stijgen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>