Eerste bewoners Fukushima mogen terug, maar wilde zwijnen scharrelen rond op straat

In Japan mogen de eerste bewoners terug naar huis in bepaalde delen van het stadje Namie. In maart 2011 werd de regio in een straal van 20 kilometer rondom de kerncentrale in Fukushima ontruimd. De kerncentrale was ernstig beschadigd door een zware aardbeving en een daaropvolgende allesverwoestende tsunami, zaterdag zes jaar geleden. In bepaalde delen is het stralingsniveau nog zo hoog, dat daar mogelijk nooit mensen kunnen wonen.

Het stadje ligt 4 kilometer van de centrale en telde ten tijde van de ramp circa 21.500 inwoners. Van hen mogen eind deze maand enkele honderden mensen terug naar huis. Als ze terugkomen, krijgen ze te maken met een ander probleem: wilde zwijnen, waarvan veel zwaar radioactief. Na de evacuatie trokken de dieren vanuit de omliggende bossen massaal naar het gebied. Op zoek naar voedsel scharrelen ze rond door de verlaten straten en overwoekerde tuinen. ‘Als we niet van ze af weten te komen, dan blijft het hier onbewoonbaar’, zei de burgemeester van het stadje. Er wordt al geruime tijds intensief op de wilde dieren gejaagd. Volgens een jager zijn ze helemaal niet bang voor mensen: ‘Ze kijken naar ons met een blik van ‘wat doen jullie hier’, alsof zij hier nu de dienst uitmaken.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>