Groot lawinegevaar in de Alpen

De weerdiensten van Oostenrijk en Zwitserland waarschuwen voor groot lawinegevaar in de Alpen. Door de harde föhnwind die dit weekend over de bergen waaide, is de kans groot dat de nieuwe sneeuwlaag kan schuiven: volgens de weerdienste nis daar ‘weinig voor nodig’. Het lawinegevaar is vooral groot boven de grens van tweeduizend meter.

Zaterdag hadden grote delen van Oostenrijk en Zwitserland te kampen met een zware föhnstorm met windsnelheden tot zo’n 180 kilometer per uur. De opgewaaide sneeuw kan geulen en sleuven in de bergen verhullen. Een föhn is een relatief warme wind die vanuit het zuiden over de bergen noordwaarts trekt. Het kwik kan daarbij oplopen tot 20 graden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>