Warmterecord: maar liefst 17,5 graden op de Zuidpool

Op het noordelijkste punt van het vasteland van de Zuidpool is op 15 maart 2015 door Argentijnse meteorologen een warmterecord gemeten van 17,5 graden. Het VN-weeragentschap WMO komt daar nu pas mee naar buiten, omdat er eerst ‘aanvullend wetenschappelijk onderzoek is verricht’.

Het vorige warmterecord op de Zuidpool was in 1974: toen was het 15 graden. Het ijs op Antarctica houdt 95 procent van het wereldwijde reservoir aan drinkwater vast. Als het ijs door opwarming smelt, dreigt het zeeniveau verder te stijgen. Het warmterecord voor het hele Antarctische gebied (ten zuiden van 60 graden zuiderbreedte) is 19,8 graden: dat werd in 1982 gemeten op een van de Zuidelijke Orkneyeilanden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>