Aarde tot in de diepste oceaantroggen één grote smeerboel

Dat de oceaanbodems vervuild zijn, lijkt niemand meer te verbazen, maar nu blijken ook in de diepste oceaantroggen hoge concentraties schadelijke stoffen voor te komen. Wetenschappers dachten dat de diepe oceaan grotendeels verschoond zou blijven van de invloed van de mens, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ze vonden schadelijke stoffen in de Marianentog in de grote Oceaan, met zo’n 11 kilometer de diepste trog ter wereld.

Een robot-onderzeeër nam monsters op meer dan 10 kilometer diepte, en ook in de Kermadectrog ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Soms waren de concentraties hoger dan in de meest vervuilde rivieren van China. Het gaat om ‘pops‘ (persistent organic pollutants), chemische verbindingen die slecht afbreken en dus lang in het milieu blijven. Zoals pcb’s die tegenwoordig zijn verboden, maar in het verleden veel in transformatoren en in verf werden gebruikt. De wetenschappers denken dat de pop’s op zo’n diepte terecht zijn gekomen via de resten van dode dieren en afval dat naar de bodem zinkt.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>