WHO: ‘ruim 90 procent wereldbevolking ademt slechte lucht in’

Meer dan 90 procent van de wereldbevolking ademt lucht in die niet voldoet aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Op een nieuwe kaart, waarvoor de WHO op 3000 locaties metingen liet verrichten, is te zien waar op aarde de luchtvervuiling het ergste is. Gemeten werd in zowel stedelijke als landelijke gebieden. De kaart laat de blootstelling aan fijnstof per inwoner zien.

Volgens de metingen leeft 92 procent van de wereldbevolking op plekken waar fijnstofwaarden worden overschreden. Als gevolg van luchtvervuiling in de buitenlucht sterven jaarlijks circa 3 miljoen mensen. Als de luchtvervuiling binnen erbij wordt geteld, stierven in 2012 ongeveer 6,5 miljoen mensen door vervuilde lucht. Volgens de WHO komt 90 procent van de sterfgevallen door luchtvervuiling voor in landen met lage inkomens, twee op de drie gevallen in Zuid-Oost Azië en in de westelijke landen ronde de Stille Oceaan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>