Argentinië: super-meteoriet ‘Gancedo’ gevonden

In het noorden van Argentinië is een meteoriet gevonden van 30.000 kilo, ongeveer even zwaar als zes mannetjesolifanten. De steenklomp is omgedoopt tot Gancedo, naar het dorp in de buurt, op zo’n 1000 kilometer van Buenos Aires. Het is de op een na zwaarste meteoriet die ooit gevonden is. De zwaarste werd een eeuw geleden gevonden in Namibië.

Gancedo is ‘slechts een brokstuk’ van een meteoriet die nog twintig maal zwaarder was. Wetenschappers denken dat de meteoriet zo’n 4.000 jaar geleden met grote snelheid de dampkring binnenvloog en in stukken brak. In de regio worden vaker kleinere meteorieten gevonden, waarvan toeristen er veel van meenemen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>