Alarm voor Great Barrier Reef: koraal dreigt massaal af te sterven

@Erik Feenstra

In het noordelijk deel van het unieke natuurgebied Great Barrier Reef voor de noordoostkust van Australië dreigt meer dan de helft van het koraal af te sterven. Als de temperatuur van het zeewater stijgt, verbleekt koraal en sterft uiteindelijk af. Het koraal verliest de algen die zorgen voor de kleur. De algen leveren voedingsstoffen aan de koraalorganismen.  Verbleking kan al na vier weken verhoogde temperatuur optreden. Bij langdurige hoge temperaturen sterft het koraal af.

De hoge temperatuur van het zeewater wordt veroorzaakt door El Niño en de opwarming van de oceanen. De schade is het grootst in het noordelijk deel van het rif; daar zijn alle 900 riffen voor zeker de helft aangetast. Op sommige riffen is al het koraal al verbleekt. Ook in 1998 en 2010 was sprake van massale koraalverbleking, maar experts vrezen dat het ditmaal erger is en schatten dat 93 procent van het complete rif in meer of mindere mate zal worden aangetast.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>