Nederland benoemt eerste ambassadeur voor de Noordpool

Nederland benoemt een ambassadeur voor het Noordpool-gebied. Het kabinet trekt meer geld uit voor wetenschappelijk onderzoek op de Noord- en Zuidpool: 4,1 miljoen euro per jaar. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken zijn de ontwikkelingen in de poolgebieden van direct belang voor Nederland. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, die van belang is voor het laag gelegen Nederland’, zegt de kersverse eerste Arctische ambassadeur, Kees Rade.

Rade was eerder ambassadeur in Brazilië. Zijn standplaats is Den Haag, maar hij zal regelmatig in het Noordpoolgebied te vinden zijn. Ook zal hij vergaderingen van de Arctische Raad bijwonen, een overlegorgaan van alle landen die grenzen aan het Arctische gebied. Het klimaat verandert sneller op de Noordpool dan in de rest van de wereld. Rade: ‘Er vinden daar onomkeerbare processen plaats.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>