NASA fotografeert Saturnus’ ijsmaan Enceladus van dichtbij

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst één van de ijsmanen van Saturnus, Encedadus, van dichtbij gefotografeerd. Deze week vloog ruimtesonde Cassini op ongeveer 1839 kilometer langs het maanoppervlak. Tijdens eerdere missies lukte het nog niet om foto’s te maken, omdat het gebied toen niet werd verlicht door de zon.

Op de foto’s is de noordpool van Enceladus voor het eerst van dichtbij te zien. Onderzoekers hopen te weten te komen of er op de noordpool ‘ijsgletsjers’ te zien zijn, net als op de zuidpool. Daar spuit wit ijzig materiaal duizenden kilometers de hoogte in. Enceladus wordt beschouwd als een hemellichaam waar leven mogelijk zou kunnen zijn. Onlangs werd er een ondergrondse oceaan ontdekt. Over twee weken moet Cassini op een afstand van nog maar 49 kilometer foto’s gaan maken van de ijsmaan. De onderzoekers kijken er reikhalzend naar uit.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>