Astronauten ISS moeten schuilen voor ruimteafval

Ook in de ruimte heeft de mensheid steeds meer rommel achtergelaten. Op aarde is dat hinderlijk, maar ruimtepuin kan levensgevaarlijk zijn. Zo moesten de astronauten van het internationale ruimtestation ISS hals over kop schuilen in de Sojoez-capsule, omdat een deel van een Russische satelliet voorbij vloog. Uiteindelijk gebeurde dat op zo’n 3 kilometer afstand: de bemanning was uit voorzorg weggehaald.

Gewoonlijk weet de NASA eerder dat er rondvliegend ruimtepuin in aantocht is, maar dit keer was dat pas anderhalf uur van tevoren. de drie astronauten zaten een uur in de capsule. Het was de vierde keer in de 16 jaar dat ISS bestaat, dat de Sojoez-capsule moest worden gebruikt. De hoeveelheid rondzwevend ruimtepuin is nog nooit zo groot geweest. Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt maar liefst zo’n 22 duizend afgebrande raketten, restanten van satellieten en andere rommel in de gaten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>