Gletsjers Antarctica smelten sneller dan gedacht

Gletsjers in een deel van Antarctica smelten sneller dan gedacht. Dat meldt een groep Europese onderzoekers, onder wie van de Universiteit Utrecht en de Nederlander Bert Wouters van de Universiteit van Bristol. Satellietbeelden gemaakt tussen 2002 en 2010 lieten zien dat de grootte van de gletsjers nauwelijks afnam, maar in de afgelopen vijf jaar is dat in rap tempo wel gebeurd, aldus de onderzoekers.

Sinds 2009 begonnen de gletsjers hard te smelten langs een 750 kilometer lange kuststrook in de buurt van Zuid-Amerika. Sommige gletsjers zijn bijna 2 kilometer dik en verliezen nu 4 meter per jaar. Volgens onderzoekers komt dat door de opwarming van het zeewater. Ze schatten dat er sinds 2009 door het smelten van de gletsjers zo’n 300 miljoen kubieke meter water extra in de oceaan terechtkwam: een extra stijging van de zeespiegel van 1 millimeter. De zeespiegel stijgt 3 tot 3,5 millimeter per jaar. De VN verwacht dat de zeewaterspiegel eind deze eeuw een meter hoger ligt, volgens de VN als gevolg van menselijk handelen en niet door natuurlijke klimaatverandering.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>