Pinguïn zo groot als een mens gevonden

@Erik Feenstra

In Antarctica zijn botten gevonden van een pinguïn die zo groot is als een mens: de palaeeudyptes klekowskii. De pinguïnsoort leefde naar schatting 37 tot 40 miljoen jaar geleden op Seymour Island aan de noordkant van Antarctica. kon twee meter lang en 115 kilo zwaar worden. De grootst levende pinguïnsoort op dit moment – de keizerpinguïn –  kan 1,36 meter lang worden en 46 kilo wegen.

Hoe groter de pinguïns, hoe dieper ze kunnen duiken, hoe langer ze hun adem in kunnen houden en onder water kunnen blijven. De reuzenpinguïn zou het wel eens 40 minuten hebben kunnen uithouden onder water. Veertig miljoen jaar geleden moet het voor pinguïns goed toeven zijn geweest op de Zuidpool: het was er een stuk warmer en vooral de winters waren mild, aldus Carolina Acosta van het La Plata Museum in Argentinië. Ze maakte deel uit van het team dat de reus heeft ontdekt. ‘Er leefden tien tot veertien soorten samen langs de kust van Antarctica.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>