Zuidpoolschip nog steeds vast in metersdik pakijs

@Erik Feenstra

Een schip met 74 mensen, voornamelijk Australiërs, aan boord zit sinds dinsdag vast in het ijs bij Antarctica. Door een sterke poolwind werd het pakijs hoog opgeblazen, waardoor het Russische schip, de Akademik Shokalskiy, geen kant meer op kon. Tot nu toe zijn drie reddingspogingen mislukt. Rusland zet nu een helikopter in om de opvarenden uit hun benarde positie te bevrijden.  Zodra het weer het toelaat, pikt de helikopter 52 passagiers en vier bemanningsleden op. De stemming aan boord is nog goed. Er is nog voldoende voedsel en water en de onderzoekers houden zich bezig met verzamelen van gegevens, zoals ijsmetingen en tellen van vogels.

Woensdag werd in Australië een noodsignaal opgevangen van het schip. Er zijn drie ijsbrekers onderweg. De Chinese ijsbreker IJsdraak arriveerde het eerst bij de zee waar het schip vastzit, maar door het dikke pakijs en het barre weer kon het niet in de moest het zaterdag een reddingspoging afbreken, net als later een Franse en Australische ijsbreker. De expeditieleden uit Australië wilden de vaarroute volgen die hun landgenoot Douglas Mwason honderd jaar geleden koos om op de Zuidpool te komen. Ze zitten weliswaar vast, maar zijn nog steeds bezig met onderzoeken, zoals ijsmetingen en het tellen van vogels.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zuidpoolschip nog steeds vast in metersdik pakijs

  1. A.W. Prins

    Ehhh, het is toch hartje zomer op het zuidelijk halfrond?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>