Mexicaanse Vulkaan Popocatepetl blijft actief

@Erik Feenstra

De Mexicaanse vulkaan Popocatepetl werd drie weken geleden actief en is sindsdien niet tot rust gekomen. Het afgelopen etmaal had de vulkaan zo’n honderd lichte uitbarstingen en spuugde stoom en as hoog de lucht in. Volgens bewoners van dorpen in de buurt ‘gromde’ de vulkaan in de nacht van woensdag op donderdag urenlang. Het regent as in de omgeving van de berg. Op straten, auto’s en akkers licht een dikke laag as.

Vijf Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben al hun vluchten van en naar Mexico-Stad geannuleerd. De vulkaan ligt circa 70 kilometer ten zuidoosten van de miljoenenstad Mexico City. De naam stamt van de oude Maya’s en betekent ‘rokende berg’. Met 5426 meter is het de op een na hoogste berg en één van de actiefste vulkanen van het land; de laatste grote uitbarsting vond plaats in 1947. Sinds begin vorig jaar rommelt het in het binnenste van de vulkaan en constateren vulkanologen verhoogde activiteit. Eind april dreigden omwonenden ook al hun huis te moeten verlaten nadat de vulkaan as spuwde en er twee kleine aardbevingen werden waargenomen, maar dat bleek toen niet nodig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>