Vulkaan bij Mexico-stad actief geworden

@Erik Feenstra

De vulkaan Popocatépetl, ongeveer 70 kilometer ten zuidoosten van  de Mexicaanse hoofdstad Mexico-stad ,is weer actief geworden. Na een explosie kwam er een enorme wolk van as en stoom van bijna een halve kilometer omhoog. Een asregen daalt neer op delen van Puebla, een miljoenenstad ongeveer 50 kilometer ten oosten van de vulkaan, en omliggende dorpen. Het koloniale centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de berg werden aan het begin van de maand al aardschokken geregistreerd. Als de wind draait, kan de asregen richting Mexico-stad trekken, een van de grootste steden ter wereld.  De stad zelf telt bijna 9 miljoen inwoners ,de agglomeratie ruim 20 miljoen. Er is nog niet overgegaan tot evacuaties. Bij een uitbarsting worden meer dan 25.000 bewoners aan de voet van de vulkaan direct bedreigd.  In april vorig jaar stootte de vulkaan opnieuw ook volop as de lucht in. Toen moesten ze wel tijdelijk hun huizen verlaten. Het is met 5426 meter de hoogste berg van het land. De Mexicanen noemen hun berg liefkozend El Popo; Popocatépl betekent ‘rokende berg’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>