Kernramp Tsjernobyl – 25 jaar later

Op 26 april 1986 vond in de kerncentrale bij Tsjernobyl een ernstig  ongeluk plaats: een test mislukte en had een nucleaire explosie tot gevolg. Het werd de ernstigste kernramp ooit: een enorme wolk radioactieve straling vloog de lucht in, ook richting Nederland. In totaal vielen tienduizenden doden, hoewel de Russen het officieel op 56 hielden. Moskou verdoezelde de ramp en stuurde dienstplichtigen erheen om puin te ruimen. Zij vingen in vier minuten tijd meer straling op dan een gemiddeld persoon in een heel leven: velen stierven in de jaren daarop. Toen tot in Zweden extreem hoge doses straling in de lucht werden gemeten, moest Moskou wel openheid van zaken geven.

 

De ramp luidde een nieuw tijdperk in. Het bracht het imago van kernenergie een flinke klap toe. Voor Michael Gorbatsjov, de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, was de ramp aanleiding om haast te maken met zijn in 1985 begonnen glasnost (openheid) en perestrojka (staatkundige en economische hervormingen). Het leidde uiteindelijk tot ineenstorting van het Sovjetrijk. Sovjetrepublieken werden onafhankelijk, zoals Oekraïne, het thuisland van Tsjernobyl. Het ijzeren gordijn viel en de voormalige vazalstaten konden onafhankelijk van Moskou een eigen koers varen. Veel landen zijn nu lidstaten van de Economische Unie (EU).

 

De ramp in Tsjernobyl had veel verzet tegen kernenergie tot gevolg, maar die ebde de laatste jaren weg. Zo besloot Duitsland haar kerncentrales een jaar of wat langer open te houden dan eerder afgesproken. De ramp in het Japanse Fukushima na de aardbeving en de verwoestende tsunami op 11 april zette Tsjernobyl weer terug op de kaart. Terecht of niet: de ramp in Fukushima wordt ermee vergeleken en Duitsland besloot onlangs de kerncentrales toch vroeger te willen sluiten. Nederland houdt zich doof en blind en gaat stug door met de planning van de bouw van een nieuwe kerncentrale. RTL 4 zendt donderdag 21 april om 22.30 uur een documentaire uit over de ramp in Tsjernobyl en de nasleep ervan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>