Del Ponte stapt uit VN-commissie voor Syrië: ‘We hebben geen enkel succes gehad’

Carla Del Ponte stapt uit de VN-onderzoekscommissie voor Syrië. De Zwitserse was hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal. Ze pleit al jaren voor vervolging van Syrische oorlogsmisdadigers. ‘We hebben geen enkel succes gehad.’ Del Ponte is vooral verbolgen over het veto van de Russen, die de regering-Assad steunen. 

Rusland blokkeert daarmee de oprichting van een tribunaal dat oorlogsmisdadigers aan beide kanten van de nu al zes jaar durende strijd moet opsporen en berechten. ‘In Syrië is iedereen slecht’, zegt Del Ponte die sinds 2013 pleit voor een Syriëtribunaal. ‘De regering Assad pleegt met chemische wapens verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid. De oppositie bestaat enkel nog uit terroristen en extremisten. Ik geef het op. De lede nva nde Veiligheidsraad willen geen gerechtigheid.’ Ze noemt haar functie die va neen alibi-onderzoeker, zonder enige politie steun.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>