Mega-hack campagnemails Franse presidentskandidaat Macron

Vrijdag zijn een groot aantal campagnemails van de Franse presidentskandidaat Macron gehackt en op internet gezet. De documenten zijn authentiek, heeft het campanegteam van Macron bevestigd, maar er zitten op nep-berichten tussen: ‘om twijfel en verwarring te zaaien’, aldus het team. Het is nog onduidelijk wie erachter zit. Bij eerdere hacks wees kamp-Macron richting Rusland.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet op de zaak reageren, omdat functionarissen kort voor de verkiezingen geen uitspraken mogen doen die de uitkomst van de verkiezingen zou kunnen beïnvloeden. Franse media mogen de inhoud van de gelekte mails niet publiceren: dat wordt gezien als een misdaad. Tot de verkiezingen mogen geen prognoses en andere verhalen meer worden gepubliceerd. Zondag is de tweede verkiezingsronde voor het Franse presidentschap, die gaat tussen Emmanuel Macron en de ultrarechtse Marine le Pen. De vergelijking met de VS is snel getrokken: daar werden op grote schaal mail gehackt van de campagneleider van Hillary Clinton.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>