Oprichter Wikipedia wil site om nepnieuws te bestrijden: Wikitribune

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, wil een site starten waarbij journalisten en lezers nauw samenwerken, onder meer om nepnieuws tegen te gaan: Wikitribune. De site is vrij te bezoeken, heeft geen advertenties en moet het hebben van donaties. De komende dertig dagen wil Wales geld inzamelen. Als de crowdfunding te weinig oplevert, kan de site niet doorgaan.

Donateurs die de site maandelijks steunen, krijgen inspraak bij het maken van verhalen. ‘Het nieuws is kapot’, aldus Wales, ‘Maar we hebben een manier gevonden om het te repareren.’ De druk van adverteerders werkt ‘slechte’ verhalen in de hand en dat heeft nepnieuws op sociale media aangewakkerd, vindt Wales. Hij wil tien journalisten aannemen, die zo transparant mogelijk over hun werkwijze moeten zijn. Zo moeten bronnen altijd duidelijk zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>