Chuck Berry – ‘de vader van de rock-’n-roll’ is overleden

De Amerikaanse zanger, gitarist en componist Chuck Berry is zaterdag overleden in zijn woning buiten St. Louis. Hij werd 90 jaar. Tot hoge leeftijd bleef hij optreden. Hij werd beschouwd als ‘de vader van de rock-’n-roll’ en was een inspiratie voor groepen als The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys. Ook Elvis Presley had veel nummers van Berry op zijn repertoire.

Hij vermengde ‘zwarte’ rhythm & blues’ met ‘blanke’ country & westernmuziek tot zijn kenmerkende hillbilly sound, die bij zowel een zwart als blank publiek populair werd.  Zijn duck walk, waarin hij half gehurkt over het podium waggelt, werd wereldberoemd. Berry werd beroemd met songs als Maybellene (zijn eerste grote hit), My Ding-a-Ling, Roll over Beethoven en Johnny B. Goode, vele malen door andere artiesten gezongen en een van de meest herkenbare nummers in de muziekgeschiedenis.  

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>