Oscars 2017: envelopegate en politieke statements

De 89e editie van de uitreiking van de Oscars gaat de boeken in als wat Hollywood nu al ‘evelopegate‘ noemt. De Oscar voor beste film werd in eerste instantie aan La la Land uitgereikt. De voltallige cast stond al op het toneel, toen de producer van de film de microfoon greep en zei dat er een verkeerde enveloppe was uitgereikt. Een pijnlijke blunder: de winnaar was Moonlight.

La La land wist zes van de veertien nominaties te verzilveren (onder meer beste actrice, beste muziek en beste cinomatografie), Moonlight drie van de acht (beste film, beste mannelijke bijrol en beste script). De verwachte politiek statements bleven niet uit. Een aantal sterren droeg een lichtblauw lintje van de American Civil Liberties Union (ACLU), die onlangs een zaak tegen team Trump won over het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden.

Vanwege de inreisverbodplannen van Trump was de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die een Oscar won voor The Salesman (Forushande), uit protest weggebleven. Hij had een videoboodschap ingestuurd: ‘De wereld verdelen in ‘hun vijanden; en ‘onze vijanden’ zorgt voor angst (…) Filmmakers creëren empathie tussen ‘ons’ en ‘hen’ en dat is wat we in onze tijd nodig hebben.’ De genomineerden waren dit jaar diverser dan ooit. Vorig jaar kreeg de Academy veel kritiek vanwege het gebrek daaraan. Presentator Jimmy Kimmel bedankte Trump: ‘Weet u nog dat we vorig jaar al dachten dat de Oscars racistisch zijn?’ Hij zei ook dat de uitreiking te zien was in 225 landen ‘die ons nu haten’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>