Omstreden mediaregels Poolse regering definitief van de baan

De omstreden mediaregels van de Poolse regering zijn definitief van de baan. Afgelopen maand werd er in de hoofdstad Warschau massaal gedemonstreerd tegen deze (en andere) maatregelen. De regering wilde vanaf 1 januari nog maar twee journalisten per medium in het parlementsgebouw toelaten die in een apart zaaltje moesten wachten of parlementariërs met hen wilden praten en de plenaire vergaderzaal en de wandelgangen niet meer in mochten. Na de protesten besloot de regering de plannen uit te stellen , maar vanochtend maakte de Senaatsvoorzitter bekend dat er niets zal veranderen.  

Na de ineenstorting van het Oostblok koerste Polen af op een democratie naar westerse maatstaven, voegde zich in 1999 bij de NAVO en werd op 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. In 2015 kreeg de rechtse Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiZ) de absolute meerderheid in beide kamers van het Poolse kabinet. Wat nieuwe democratieën in het voormalige Oostblok (en elders) nogal eens over het hoofd zien is dat absolute meerderheid niet hetzelfde betekent als alleenheerschappij: in een volwassen democratie wordt tegenstand (oppositie) geduld en worden minderheidsgroepen beschermd. Dat is waartoe EU-president Donald Tusk - zelf een Pool en tussen 2007 en 2014 premier van het land – de Poolse regering in december opriep: om de grondwet en het volk te respecteren.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>