Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans doodgeschoten in Libië

De Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans is doodgeschoten in Libië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond bevestigd. Hij is in de kuststad Sirte doodgeschoten door een sluipschutter van IS. Oerlemans was in Libië voor meerdere opdrachtgevers en was zondagmiddag onderweg in Sirte, terwijl er zwaar gevochten werd.

Oerlemans droeg een kogelwereld vest en een helm, maar een kogel raakte hem door een kleine opening aan de zijkant van het vest in zijn hart. In 2012 werd hij samen met zijn Britse collega John Cantlie ontvoerd in Syrië, net over de grens met Turkije. Ze werden na een week bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger. Oerlemans was een ervaren fotograaf die veel werkte in crisisgebieden als Afghanistan, Libië en Syrië. In 2006 kreeg hij een eervolle vermelding bij World Press Photo in de categorie ‘hard nieuws’ en in 2010 won hij de Zilveren Camera in de categorie ‘buitenlands nieuws enkel’. In 2011 vertelde de fotograaf bij De Wereld Draait Door over de gevaren van oorlogsjournalistiek: ‘Het is het risico van het vak. Je hoopt altijd en je denkt dat het jou niet zal gebeuren. Anders doe je het niet.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>