H.J.A. Hofland – ‘journalist van de eeuw – overleden

Journalist H.J.A. Hofland is dinsdagochtend in zijn slaap overleden. Hij werd 88 jaar. Dat meldt NRC Handelsblad, waarvoor Hofland zijn hele leven schreef. Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad  waar hij in 1953 in dienst trad. In 1970 fuseerde de krant met de Nieuwe Rotterdamse Courant fuseerde tot het NRC Handelsblad. In 1999 werd Hofland benoemd tot ‘Journalist van de Eeuw’. In 2011 ontving hij de P.C. Hooftprijs. 

Onder het pseudoniem S. Montag schreef Hendrik Johannes Adrianus Hofland hij een wekelijkse rubriek over tal van onderwerpen: in totaal waren het er 1845. de laatste verscheen op 4 juni, over afval. Zijn meest bekende boek was ‘Tegels lichten‘. De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, is hiernaar vernoemd. Vorige week werd een laatste groot interview gepubliceerd, waarin Hofland uitgebreid inging op actuele kwesties. De redactie wist dat zijn gezondheid achteruitging, ‘maar we hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan’, zei NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>