Hollywood: de meest politiek beladen Oscar-uitreiking ooit

De 88e de uitreiking van de Oscars in Hollywood is het meest politiek beladen editie ooit geworden. Thema’s als racisme, klimaat en seksueel geweld: hoofdrolspelers grepen de kans om er aandacht voor te vragen. Chris Rock opende de show met gepeperde uitspraken die de laatste jaren node werden gemist. Vooraf was duidelijk dat het hoofdthema diversiteit zou zijn: de laatste jaren werden zwarte acteurs nooit genomineerd voor grote rollen – en niet gecast, sneed Rock fijntjes aan. In zijn dankspeech legde hij de focus op klimaatverandering: door gebrek aan sneeuw kon de film niet in Canada worden gedraaid, maar in het zuiden van Argentinië.

Leonardo DiCaprio kreeg, na al vier keer te zijn genomineerd, eindelijk een Oscar, voor zijn hoofdrol in The Revenant. Tijdens het optreden van Lady Gaga werd zij omringd door slachtoffers van seksueel geweld. Ze schreef het nummer Till It Happens To You voor de documentaire The Hunting Ground, die over seksueel geweld op universiteiten gaat. De oscar voor beste film ging naar het drama Spotlight, over een groep onderzoeksjournalisten van The Boston Globe die begin deze eeuw uit de doeken deden hoe de katholieke kerk seksuele misstanden in de doofpot stopte. The Revenant kreeg  ook Oscars voor beste regie en beste camerawerk.

Op de rode loper was geen sprake van politiek beladenheid: zoals altijd paradeerden dames in haute couture – en toegegeven: vaak beeldschoon – voor de fotografen en beantwoordden sterren voorspelbare vragen als ‘Wat gaat er nu door je heen?’ met al even stompzinnige small-talk antwoorden. Wordt het niet eens tijd dat ook dáár de bezem doorheen gaat? Zitten kijkers nu echt te wachten op eeuwig dezelfde irritante vragen van ADHD-achtige reporters en ontwijkende flauwekul-antwoorden, omdat iedereen die er toe doet tegenwoordig een paar cursussen mediatraining heeft gehad?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>