Vrijdag 5 februari: Jane Goodall te gast in College Tour op NPO 2

Vrijdag 5 februari is Jane Goodall te gast bij College Tour, van 21.10 tot 22.00 uur op NPO 2. Ze geldt als de grande dame van de natuurbescherming, bestudeert al vijftig jaar chimpansees en reist als VN-vredesambassadeur de wereld over. Het Gomge Stream National Park in Tanzania is beroemd omdat de primatologe hier een halve eeuw lang onderzoek naar chimpansees deed. Daarbij deed ze baanbrekende ontdekkingen: zo gaan chimpansees soms samen op jacht, voeren ze regelmatig oorlog met andere groepen en gebruiken ze werktuigen, zoals stokjes om termieten te vangen.

Jane Goodall werd in 1936 in Londen geboren. Op haar 26ste kwam ze aan de kust van wat nu Tanzania is. Met alleen maar een notitieblok en een verrekijker dook ze totaal onervaren de wereld van de chimpansees in. Ze leefde lange tijd samen met chimpansees en kreeg een bijzondere band met deze dieren. Ze was de eerste die van heel dichtbij bestudeerde hoe deze apen leven, te werk gaan en met elkaar omgaan. Met de tijd realiseerde ze zich dat ze meer voor haar geliefde dieren kon betekenen als ze haar chimpansees verliet en de wereld overging om lezingen en colleges te geven over de toekomst van onze bedreigde planeet. Momenteel staat ze in de top tien van meest invloedrijke vrouwen ter wereld. In 1977 opende het Jane Goodall Instituut in Gombe, dat inmiddels in 28 landen vertegenwoordigd is. Goodall werd meermalen gelauwerd: zo mag ze zich Dame noemen en in 2002 werd ze ambassadeur van de VN. Half januari was ze in de Koningszaal van Artis te gast bij Twan Huys tijdens College Tour, daat komende vrijdag wordt uitgezonden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>