Liefdesbrieven Heinrich Himmler ontdekt

In Israël zijn honderden brieven, notities en foto’s opgedoken uit het privébezit van SS-topman Heinrich Himmler (1900-1945). De brieven bieden een kijkje in het leven van de nazi-leider, bijvoorbeeld in brieven aan zijn vrouw Martha vanaf 1927 tot enkele weken voor zijn dood. Kort na het eind van de Tweede Wereldoorlog pleegde hij zelfmoord. De brieven ondertekende hij vaak met ‘Dein Heinri’.

In tegenstelling tot andere nazikopstukken als Joseph Goebbels en Hermann Göring, hield Himmler zijn gezin uit de publiciteit. Schreef hij in het begin vooral liefdesbrieven, later droop het antisemitisme er vanaf.  De brieven geven een beter beeld wat voor figuur Himmler moet zijn geweest. Uit de brieven blijkt hoe Marga en Heinrich uit elkaar groeiden toen hij vanaf 1938 een verhouding met zijn secretaresse kreeg. De brieven lagen jarenlang verborgen in de woning van een Israëlische Jood, kwamen uiteindelijk in een privé-archief terecht en liggen nu in een bankkluis in Ten Aviv. Het filmfestival van Berlijn komende maand vertoont een documentaire die is gebaseerd op dit nieuwe materiaal.. 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>