Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, mag worden uitgeleverd aan Zweden. Het Britse Supreme Court (Hooggerechtshof) wees woensdag het bezwaar daartegen in hoger beroep af. Zweden wil de 40-jarige Australiër in handen krijgen om hem terecht te laten staan wegens de verkrachting en aanranding van twee vrouwen. Op dit moment zit hij in Groot-Brittannië en mocht het eiland niet af tot het vonnis was geveld. Assange vindt dat de verkeerde instantie tot dit besluit kwam. Bovendien ziet hij een politieke reden voor de aanklacht.

Hij is bang dat Zweden hem naar de Verenigde Staten uitlevert, dat hem wil berechten voor de publicatie van geheime overheidsdocumenten op WikiLeaks: honderdduizenden vertrouwelijke berichten van diplomaten uit de VS over allerlei zaken en personen, onder wie Nederlandse politici. In de VS hangt hem een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Het land had banken en derden al onder druk gezet om hun medewerking aan WiliLeaks stop te zetten. Assange was in hoger beroep gegaan nadat lagere rechtbanken al hadden bepaald dat hij naar Zweden mocht worden uitgeleverd. In Groot-Brittannië heeft hij geen verdere juridische mogelijkheden meer. Hij kan nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de mens stappen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>