Surinaams slavenregister wordt gedigitaliseerd

Woensdag begint een groep vrijwilligers met het digitaliseren van het Surinaamse slavenregister. Ze gaan de informatie overtypen in een database. Naar verwachting zijn ze begin juli klaar. Het digitaliseren is mogelijk door een crowdfundingsactie die bijna 40 duizend euro opleverde. Het project is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De database zal 1 juli 2018 beschikbaar zijn voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Tot nu toe kunnen mensen van Surinaamse afkomst niet in de archieven duiken om uit te zoeken wie hun voorouders zijn: hun register ligt in Suriname en is niet digitaal toegankelijk.

De slavenregisters in het Nationale Archief Suriname zijn de enige bron waarin vrijwel alle tot slaaf gemaakte mensen in Suriname tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1963 te vinden zijn: circa 80.000 mensen. De registers zijn slechts beperkt toegankelijk voor het grote publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd zijn. De registers zijn nauwkeurig bijgehouden: slaveneigenaren moesten hun eigensom registreren; daartoe behoorden oook de Afrikanen die ze als slaaf hielden. In de registers kwamen persoonsgegevens en andere informatie te staan die belangrijk was voor de waarde van slaven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>