Doek valt na 146 jaar voor Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus

@Erik Feenstra

Na 146 jaar valt het doek voor een van de bekendste circussen ter wereld: het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. In mei is het afgelopen met ‘The Greatest Show on Earth‘, vanwege de teruglopende kaartverkoop. Grondlegger P.T. Barnum organiseerde in de 19e eeuw reizende tentoonstellingen, met onder meer ‘tot de verbeelding sprekende dieren’ en de eerste levende kanonskogel.

Barnum richtte met James Bailey het Barnum & Bailey Circus op. Hij overleed in 1891, maar Bailey zette het werk voort. De Duitse emigrantenfamilie Rüngeling toerde als het Ringling Bros. Circus per trein door de VS en was een geduchte concurrent, die in 1907 het Barnum & Bailey Circus overnam, onder de noemer ‘The Greatest Show on Earth’. Vorig jaar zwichtte het circus voor de kritiek op de huisvesting en behandeling van levende dieren en nam afscheid van de olifanten. De kudde van veertig kolossen leeft nu in een natuurreservaat in Florida, waar het circus een eigen fokprogramma heeft.

Ook in ons land zijn levende dieren tegenwoordig taboe in circussen, maar dat het circus niet dood is, bewijzen de twee circusopleidingen in Nederland die nieuwe generaties circustalenten klaarstoomt. ‘Barnum‘ was een Amerikaanse Broadway-musical, gebaseerd op het leven van P.T. Barnum (trailer: klik hier). De productie had veel succes in New York en later ook in Londen. In ons land was het de eerste grote musicalproductie van Joop van der Ende: in 1989 in Carré, waar het geen helaas geen groot succes werd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>