Eerste Amerikaan in baan om de aarde – John Glenn – overleden

De eerste Amerikaan in de ruimte, John Glenn, is overleden. De Amerikaanse astronaut werd 95 jaar. Hij overleed in een ziekenhuis in Columbus/Ohio. John Glenn in 1962 de eerste Amerikaan die een baan om de aarde maakte. De eerste mens in de ruimte was een Rus: Joeri Gagarin ging op 12 april 1961 de ruimte in. Glenn volgde op 20 februari 1962. Al Shepard ging hem voor als eerste Amerikaan in de ruimte. met een ruimtesprong van 15 minuten.

Glenns’ lancering was riskant: bij testvluchten was de capsule die Glenn in een baan om de aarde moest brengen meerdere keren geëxplodeerd. Zijn collega Scott Carpenter stak Glenn voor de lancering een hart onder de riem met de woorden ‘Godspeed, John Glenn‘ (veel geluk). Die worden zijn sindsdien gemeengoed in het Amerikaanse spraakgebruik. De vlucht was een succes: een opsteker voor het imago van het door tegenslagen geplaagde Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Glenn was luchtmachtpiloot in de Tweede Wereldoorlog en meldde zich in 1958 bij de toen net opgerichte ruimtevaartorganisatie NASA. Na zijn memorabele vlucht ging Glenn de politiek in, werd in 1974 als kandidaat voor de democraten gekozen als senator voor Ohio en vervulde dat ambt tot 1999. In 1998 keerde hij als 77-jarige en oudste mens terug in de ruimte, aan boord van de spaceshuttle Discovery. NASA wilde onderzoeken welk effect ruimtereizen op oudere mensen heeft.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>