Nederlands vaccin tegen malaria in de maak

Er lijkt een vaccin in aantocht tegen malaria: een van de dodelijkste ziektes ter wereld die volgens de WHO ieder jaar aan 430.000 mensen het leven kost, vooral in Afrika. Der afgelopen zes maanden zijn in Nederland proeven genomen op 19 proefpersonen: zij kregen genetisch verzwakte paratieten ingespoten, maar kregen geen malaria. Wetenschappers van de universiteitsziekenhuizen van Leiden (LUMC) en Nijmegen (Radboud UMC) hebben er tien jaar aan gewerkt.

Toestelling voor menselijke proeven wordt er in ons land bijna nooit gegeven; het mocht pas na een aantal jaren proeven op levercellen en muizen die goed waren verlopen. Alle proefpersonen waren tijdens de proef verzekerd via een speciale verzekering van het LUMC. Tot nu toe leek de malariaparasiet niet te verslaan; de Nederlandse wetenschappers hopen dat hun vaccin jaarlijks honderdduizenden mensenlevens gaat reden. Zo ver is het nog niet: eerst moet verder worden getest: komen voorjaar op 48 proefpersonen. Als dat succesvol verloopt, zal in Afrika een groot experiment starten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>