Nederlandse eieren ‘al eind 2016 besmet met fipronil’

Nederlandse eieren waren in november 2016 al besmet met het giftige fipronil. Dat zei de Belgische minister van Landbouw Dennis Ducarme tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis in de Kamercommissie voor Landbouw in Brussel. Durcarme vindt dat Nederland bij de huidige crisis te lang gewacht heeft met uitwisseling van informatie.

Omgekeerd ligt België onder vuur omdat het land niet snel genoeg de Europese Commissie zou hebben gealarmeerd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vroeg op 19 juni de klantenlijst van het Nederlandse bedrijf ChickFriens, dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel met daarin fipronil. Die lijst kwam op 20 juli. Ducarme: ‘We hebben dus een maand verloren om te kunnen testen.’ Zowel in België als in Nederland lopen gerechtelijke onderzoeken naar de bedrijven die vij het gifschandaal betrokken kunnen zijn. Naast ChickFriend is dat het Vlaamse Poultry-Vision.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>