WHO: ‘Zika gevaarlijker dan gedacht’

Zika is gevaarlijker dan we eerder dachten. De zegt directeur-generaal Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO na spoedberaad. ‘Zika is in vruchtwater gevonden. Het virus kan door de placenta heen komen en de foetus besmetten’, aldus Chan. Daardoor kan het zenuwstelsel van de ongeboren baby kan worden beschadigd, al is er nog steeds geen hard bewijs dat het virus bij ongeborenen leidt tot ernstige hersenafwijkingen.

De WHO raadt zwangere vrouwen af om naar gebieden af te reizen waar het zika-virus rondwaart. ‘Het is aan landen zelf om aan te geven om welke regio’s het gaat’, aldus een WHO-voorman die zich met zika bezighoudt. ‘Dan kunnen zwangere vrouwen zelf beslissen of ze daarheen reizen. Het zika-virus wordt steeds vaker via seksueel contact doorgegeven, aldus de WHO: ‘onderzoek uit meerdere landen geeft ons sterke aanwijzingen dat seksuele overdracht vaker voorkomt dan werd aangenomen.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>