Franse onderzoekers leggen verband tussen zika-virus en spierziekte GBS

Volgens Franse onderzoekers bestaat er een verband tussen het zika-virus en het ontstaan van de spierziekte Guillain-Barré Syndroom (GBS), een zeldzame aandoening waarbij het menselijk afweersysteem een deel van zenuwen aantast. Dat zeggen zij in het wetenschappelijk blad The Lancet.

Bij een uitbraak van het zika-virus in 2013 en 2014 in Frans Polynesië bleek GBS zich op 10.000 met het zika-virus besmette mensen bij 2,4 van hen te kunnen ontwikkelen. Bij 42 GBS-patiënten werd toen aangetoond dat ze eerder waren besmet met het zika-virus. In de meeste gevallen ontwikkelde de ziekte zich drie maanden na de besmetting. De Franse onderzoekers verwachten een aanzienlijke toename van mensen met neurologische aandoeningen als GBS in landen waar een zika-epidemie gaande is.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>