Paniek in VS om mazelen

Een uitbraak van de mazelen zorgt in de Verenigde Staten voor ongerustheid. Tientallen bezoekers van Disneyland in Californië werden ziek. Twee maanden geleden brak het virus uit, waarschijnlijk meegenomen door Filipijnse toeristen. Tot begin jaren ’60 kregen jaarlijks zo’n half miljoen Amerikanen de mazelen en overleden er ieder jaar ruim 10.000 mensen aan de besmettelijke ziekte. In 1963 startte de overheid een inentingsprogramma; sindsdien nam het aantal zienderogen af. Mazelen kwam tot voor kort bijna niet meer voor in de VS.

Een groeiende groep ouders laat hun kinderen niet meer inenten, sommigen vanwege hun geloof, anderen omdat ze bang zijn dat hun kind autistisch wordt van het vaccin. Eind jaren ’90 werd in een artikel een verband gelegd tussen de mazelenvaccinatie en het ontstaan van autisme. Het tijdschrift waarin dat stond, trok het artikel terug omdat het onderzoek niet goed bleek uitgevoerd. Daarna toonden ook andere onderzoekers aan dat er geen enkel verband is. In Mississippi en West-Virginia is vaccinatie verplicht voor schoolgaande kinderen. In die staten is al meer dan 20 jaar geen geval van mazelen meer voorgekomen.

In ons land is 95 procent van de kinderen ingeënt. Het combinatievirus BMR (bof, mazelen en rode hond) is voor kinderen van 14 maanden tot 9 jaar. Sommige ouders laten hun kinderen ook hier niet inenten vanwege hun geloof. De mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte en kan worden overgedragen door hoesten, niezen of uitademen. Het begint met koorts en hoesten en na een paar dagen komen er rode vlekjes op de huid. In ernstige gevallen leidt het tot longontsteking of hersenontsteking en dat kan fataal aflopen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>