Atoombom op Hiroshima 72 jaar geleden

@Erik Feenstra

Vandaag is het 70 jaar geleden dat de Amerikaanse geallieerden een atoombom gooiden op de Japanse stad Hiroshima. Op 9 augustus gooiden ze een tweede op de havenstad Nagasaki. Doel was om de Japanners zo snel mogelijk op de knieën te krijgen. Kort daarna capituleerde Japan onvoorwaardelijk en was de Tweede Wereldoorlog voorbij.

In Azië luidde het de onafhankelijkheid in van landen die tijdens de oorlog door de Japanners waren bezet, zoals het toenmalige Nederlands-Indië. De prijs was hoog: door de twee aanvallen kwamen circa 250.000 mensen om het leven. In latere jaren bezweken nog eens honderdduizenden mensen als gevolg van stralingsziekte en kanker. Vandaag vond in Hiroshima de officiële herdenking plaats.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>