President Obama legt krans bij monument Hiroshima

De Amerikaanse president Barack Obama bezocht vandaag Hiroshima en legt een krans bij het monument voor de slachtoffers van de eerste atoombom ooit, de bom die de Amerikanen in 1945 op de stad gooiden om Japan tot capitulatie te dwingen. De bom kostte aan meer dan 140.000 mensen het leven. Er was nog een tweede bom nodig, een paar dagen op Nagasaki, voor het land op de knieën ging.

Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die een krans legde bij het monument in Hiroshima. Het bezoek is omstreden en ligt in zowel zijn eigen land als Japan gevoelig. Oud-president Carter legde in 1984 een krans. Obama is in Japan vanwege de G7-top die er de afgelopen dagen werd gehouden. De president benadrukte in zijn speech na de kranslegging dat kernmachten hun atoomwapenarsenaal moeten terugdringen. Hij pleitte voor een kernwapenvrije wereld, maar bood Japan – zoals van tevoren al bekend was – geen excuses aan voor de Amerikaanse atoombommen van 1945.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>