Tienduizenden herdenken historische vrijheidsmarsen in Selma

Zaterdag hebben tienduizenden Amerikanen in de stad Selma in de staat Alabama het begin van de historische vrijheidsmarsen in 1965 herdacht. Precies vijftig jaar geleden werd de eerste vreedzame mars bruut uit elkaar geslagen door de politie en blanke racisten die de lokale sheriff had opgetrommeld. De dag ging de geschiedenis in als ‘Bloody Sunday’. Onlangs ging de film ‘Selma’ in première (trailer: klik hier).

Op een brug buiten de stad werden ze opgewacht. Tv-camera’s legden de aanval op de demonstranten vast en hoe 17 mensen het ziekenhuis werden ingeslagen. De beelden gingen de hele wereld over en drongen toenmalig president Johnson tot handelen. Na een tweede mars op 9 maart en een moord door racisten op een dominee besloot hij op 15 maart een verbod op alle discriminerende regels die zwarten tot dan toe van het stemmen konden weerhouden. Die wet ging dezelfde zomer in. President Obama, de eerste zwarte president van de VS, stond zaterdag met zijn vrouw op de plek waar de politie vijftig jaar geleden de vreedzame betogers opwachtte.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>