Atoombom op Hiroshima herdacht

In het Japanse Hiroshima hebben tienduizenden mensen de atoombom op de stad herdacht. De Amerikaanse aanval op 16 augustus 1945 kostte 140.000 mensen het het leven. Met de atoomaanval wilde de Verenigde Staten de Japanners op de knieën krijgen. Drie dagen later werd  een tweede atoombom gegooid op de havenstad Nagasaki. Enkele dagen later capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog voorbij.

 

Sinds de aardbeving, de tsunami en de kernramp van vorig jaar is kernenergie in Japan omstreden. Na de ramp werden alle vijftig kerncentrales stilgelegd. Bij de herdenking vandaag zei premier Noda dat Japan in de toekomst niet meer afhankelijk mag zijn van kernenergie: ‘We moeten lering trekken uit de gebeurtenissen van 67 jaar geleden.’ Bij de herdenking waren overlevenden, nabestaanden en vertegenwoordigers van meer dan 70 landen. De kleinzoon van de Amerikaanse president die opdracht gaf tot de atoomaanval, Harry Truman, was er ook bij. In een toespraak zei hij: ‘Ik ben van twee generaties later. Nu is het mijn verantwoordelijkheid om te voorkomen dat we ooit nog een atoombom gebruiken.’

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Atoombom op Hiroshima herdacht

 1. Marloes Kraaijeveld

  Wat vreselijk, dit mag nooit meer gebeuren en daarom moeten we het niet vergeten! http://bit.ly/OEYegh

    /   Reply  / 
  1. Matthijs

   De hele oorlog mag nooit meer gebeuren, het was verschrikkelijk, maar van weerskanten

     /   Reply  / 
 2. Gratis

  Dat moet vreselijk zijn geweest, hoe in 1 klap 140.000 levens werden weggevaagd. Niet vergeten. Waarschijnlijk zal het gebruik van atoombommen niet meer voorkomen. Bedankt voor je bericht!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>