4th of July: Amerikanen vieren Independence Day

Dinsdag 4 juli vieren de Verenigde Staten is het Independence Day (Onafhankelijkheidsdag): Fourth of July. Op 4 juli 1776 tekenden kolonisten de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en maakten de Amerikaanse kolonies zich los van het moederland Groot-Brittannië. Naast kerstmis is deze feestdag de enige vrije dag die in alle staten uitbundig wordt gevierd: met officiële toespraken en ceremonies, maar ook met parades, festivals, concerten, honkbal games, picknicks, barbecues en afsluitend vuurwerk.

De verklaring werd grotendeels opgesteld door Thomas Jefferson en aangenomen door 12 van de toen 13 Amerikaanse kolonies. Het is voor de Amerikanen het belangrijkste symbool van hun vrijheid, omdat het de argumenten opsomt die onafhankelijkheid van de Britten in hun ogen rechtvaardigt. Hoewel er tot 1783 aan de oostkust oorlog werd gevoerd tussen de Amerikaanse inwoners en de Britten, vierden de Amerikanen al in 1777 hun eerste Onafhankelijkheidsdag. De druppel die de emmer deed overlopen, was de Tea Act van 1773, een wet die belasting hief op thee die in Amerika werd ingevoerd. Op 16 december bestormden als Indianen verklede kolonisten een schip met een lading thee in de haven van Boston en dumpten 342 kisten thee in zee: de ‘Boston Tea Party’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>