Quatorze juillet in Frankrijk

Zaterdag 14 juli is het de nationale feestdag van Frankrijk: le quatorze juillet. Op 14 juli 1789 werd de Bastille in Parijs bestormd: het begin van de Franse revolutie. In 1880 werd dit de nationale feestdag. Hoogtepunt is de militaire parade op de Champs-Elysée in Parijs. President Hollande neemt de parade af van militairen, voertuigen, vliegtuigen en parachutisten. Eén van hen kwam tijdens zijn landing ongelukkig neer en moest worden afgevoerd, pal voor de eretribune. Hollande doorbrak het protocol, liep naar de geblesseerde parachutist en stak hem even een hart onder de riem. Daarna ging de militaire show gewoon verder.

 

De dag wordt afgesloten met een vuurwerkshow bij de Eiffeltoren. De hele dag zijn er in het hele land allerlei activiteiten, zoals een picknick voor tienduizend mensen in het park van paleis Versailles. Madonna is toevallig in de hoofdstad en treedt zaterdagavond op in het Stade de France: de superster toert op dit moment rond en gaf afgelopen weekend twee concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. In ons land staat het centrum van Maastricht de hele dag in het teken van de Franse feestdag. En de Tour de France hoopt natuurlijk dat een landgenoot de etappe van vandaag wint, zoals dat tot nu toe 28 keer op deze dag gebeurde.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>